Вітаю Вас, Гість
Головна » 2022 » Лютий » 16 » Акт Злуки
14:35
Акт Злуки

Акт Злуки об’єднав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.

Внаслідок невдач Української революції 1917–1921 року державність зберегти не вдалося. І як результат, упродовж XX століття українці змушені були відновлювати її в боротьбі зброєю героїв і словом поетів, дисидентів, правозахисників, патріотів.

У 71-у річницю Акту Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбувся “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Акція засвідчила, що безстрашні українці готові протистояти тоталітарному режиму. Ця подія стала провісником падіння СРСР і відновлення незалежної України.

“В єдності сила народу…” або “Разом сильніші…” – це гасла Дня Соборності, які дуже актуальні сьогодні.

В цей день челендж «Ланцюжок єдності читання поезії про Україну» оголошує Литвинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Підгаєцької міської ради

Переглядів: 113 | Додав: Нат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar